Biografie

Maxime Gulikers (1994) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Peter Brunt en Philippe Graffin. Vervolgens studeerde hij aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn bij Antje Weithaas en Stephan Picard, waar hij in 2021 afstudeerde. Deze studie werd mogelijk door een beurs van het Bernhard Cultuurfonds en een stipendium van de Duitse DAAD.

Maxime bezocht veel masterclasses bij vermaarde pedagogen als o.a. Anner Bijlsma, Olivier Charlier, Miriam Fried en Eberhard Felz, en won talloze prijzen bij nationale en internationale vioolconcoursen. In 2019 werd hem de “Anton Kersjes Vioolprijs” uitgereikt.

Als solist speelde hij met orkesten uit Rusland (o.a. Volgograd Philharmonisch Orkest en Samara Philharmonisch Orkest) en uit Nederland (Domestica Rotterdam, Amsterdam Sinfonietta).

Biografie Maxime Gulikers

Opleiding
Maxime (1994) begon met vioolspelen toen hij 7 jaar oud was. Op 12-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Daar had hij 4 jaren les van Mireille van der Wart. Van 2010 tot 2015 waren Peter Brunt en Philippe Graffin zijn viooldocenten. In april 2015 behaalde hij zijn Bachelorexamen Viool met een 10 met onderscheiding voor solistische vaardigheden. Sinds oktober 2015 studeert hij aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn bij Prof. Antje Weithaas en Stephan Picard. In april 2021 behaalde hij daar zijn Masterdiploma. Maxime werd als één van de weinigen uit honderden violisten uitverkoren om bij deze internationaal gerenommeerde violisten te studeren. Deze studie in het buitenland werd mede mogelijk gemaakt door beurzen van o.a. het Prins Bernhard Cultuurfonds en de “Deutsche Akademische Austauschdienst” (DAAD).

Masterclasses en cursussen
Gedurende zijn vioolopleiding volgde Maxime diverse masterclasses bij beroemde violisten en vioolpedagogen, zoals Carmine Lauri (concertmeester van het London Symphony Orchestra), Rudolf Koelman (ex concertmeester Koninklijk Concertgebouw Orkest), Emmy Verhey (soliste), Liza Ferschtman (soliste), Ray Chen (solist, winnaar Elisabeth Concours Brussel), Lucie van Dael (barokviool), Tim Kliphuis (jazzviool) en Anner Bylsma. In de afgelopen jaren kreeg hij lessen van Stephan Picard (viooldocent conservatorium Berlijn), Joseph Puglia (concertmeester ASKO/Schönberg Ensemble), Ulf Wallin (viooldocent conservatorium Berlijn) en van de wereldberoemde vioolpedagoge Miriam Fried (viooldocente conservatorium Boston). Ook volgde hij in Nice een intensieve cursus bij Olivier Charlier (viooldocent conservatorium van Parijs).

Maxime volgde viool- en kamermuziekcursussen in Nederland (Orlando Festival, 2010, 2011), Duitsland (Goch, 2009), Zwitserland (Astona Summer Academy, 2012, 2013) en België (IMUSE Edingen, 2014). In Berlijn volgde hij een kamermuziekcursus bij de meest gerenommeerde docent op dit gebied: Eberhard Feltz.

Kamermuziek
Al op 13-jarige leeftijd vormde Maxime zijn eigen pianotrio. Hiermee won hij tijdens Rijnlands Kamermuziekconcours (2007) de eerste prijs. Verder speelde hij met veel plezier in diverse strijkkwartetten en later ook in andere pianotrio’s. Met zijn zus Charlotte (cello) vormt hij een vast duo. Samen maakten zij een concerttournee door Zwitserland en speelden zij in het Janine Jansen Festival in Utrecht (2014). In datzelfde festival speelde hij in 2012 samen met zijn docent Peter Brunt een recital. Met zijn duo partner Andrea Vasi (piano) speelde hij vele concerten in binnen- en buitenland.

Orkesten
Wat het orkestspel betreft, begon Maxime zijn loopbaan in het Junior Orkest van de Vereniging Viotta Jeugdorkesten. Na enkele jaren in het daaropvolgende Jeugdensemble te hebben gespeeld, stapte hij over naar het Atheneum Kamer Orkest, waar hij gedurende 5 jaren o.l.v. diverse dirigenten (Marien van Stralen, Bas Wiegers, Johannes Leertouwer, Arjen Tien) op hoog niveau het orkestrepertoire voor strijkers speelde. Vervolgens speelde Maxime 4 jaren in het Symfonie Orkest van het Koninklijk Conservatorium o.l.v. Jac van Steen. Daar leerde hij het grote orkestrepertoire kennen (o.a. Liszt, Ravel, Mahler, Bartok, Schönberg). In 2012 speelde hij in het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Martin Sieghart. Vanaf 2015 speelt Maxime regelmatig in het orkest van de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn. In 2017 speelde hij als remplaçant enkele concerten in het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Concertmeester
Maxime was concertmeester van diverse orkesten, waaronder het Atheneum Kamerorkest en het orkest van de International Summer Academy in Astona (Zwitserland). Tevens was hij concertmeester bij het conservatoriumorkest Den Haag tijdens het Masterexamen van Andrea Vasi en was hij tweede concertmeester van het orkest van de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn

Solist
Als solist speelde Maxime diverse keren met verschillende orkesten. Op 12-jarige leeftijd speelde hij met het orkest Flos Campi uit Nijmegen de Romance van Svendsen, toen hij 16 was met het Britten Orkest uit Zwolle en op zijn 17de met het Atheneum Kamerorkest (Humoresque van Sibelius en Vioolconcert BWV 1056 van Bach). Daarna speelde Maxime met de professionele orkesten Sinfonia Rotterdam (dubbelconcert van Bach met Emmy Verhey, o.l.v. Conrad van Alphen) en Domestica Rotterdam (vioolconcert Vivaldi, o.l.v. Wim Steinmann). Tijdens zijn Bachelorexamen speelde hij het vioolconcert van Sibelius met het Viotta Symfonie Orkest. In 2016 maakte Maxime zijn debuut in Rusland bij het Samara Philharmonisch Orkest met het vioolconcert van Bruch en een jaar later speelde hij met het vermaarde Volgograd Philharmonisch Orkest het vioolconcert van Tchaikovsky. In datzelfde jaar soleerde hij met het 5e vioolconcert van Mozart en met de “Souvenir d’un lieu chèr” van Tchaikovsky met het Kamerorkest van Dagestan. Eind 2017 en begin 2018 speelde Maxime met het Symfonieorkest Midden-Holland en het Amersfoorts Jeugdorkest enkele keren het vioolconcert van Dvorak. In het seizoen 2019-2020 zal hij het 5e vioolconcert van Mozart, Introduction et Rondo Capriccioso van Saint-Saëns en “Souvenir d’un lieu chèr” van Tchaikovsky met diverse orkesten in binnen- en buitenland spelen.

Prijzen
Sinds 2009 won Maxime verschillende prijzen:
• de eerste prijs op het 'Prinses Christina Concours’ in Rotterdam (2009)
• de tweede prijs op het vioolconcours 'Iordens Viooldagen’ in Den Haag (2010)
• de eerste prijs op het eerste nationale ‘Britten Viool Concours’ in Zwolle (2010)
• de eerste prijs op het 'Davina van Wely Viool Concours' (2011)
• de tweede prijs op de ‘International competition for young violinists ‘Arthur Grumiaux’ in België (2013)
• halve finale op het internationale ‘Louis Spohr’ concours (Weimar) voor jonge violisten (2013)
• de tweede prijs op de ‘Internationaler Knopf Wettbewerb’ in Düsseldorf (2014)
• de derde prijs op het Violinwettbewerb der Ibolyka-Gyarfas-Stiftung in Berlijn (2017)
• de NTR Performance Prijs op het Oskar Back Concours in Utrecht (2018)
• het DAAD-stipendium voor excellente buitenlandse studenten in Duitsland (2018)
• de Kersjes-Beurs 2018 (€ 15.000), uitgereikt in februari (2019)
• de Bartholomeus-prijs en de NTR-performance prijs op het Oskar Back concours in Utrecht (2020)

 

Drie keer won hij de prijs voor de beste vertolking van een hedendaags werk, o.a. de Herman Krebbers prijs en de Gaudeamus Muziekprijs.

Nederlandse componisten
In de afgelopen jaren heeft Maxime Gulikers regelmatig werken van Nederlandse componisten gespeeld. Behalve van componisten uit vorige eeuwen (Wilms, Verhulst), speelde hij werken voor viool solo van gevestigde componisten zoals Theo Loevendie (waarmee hij al op 14-jarige leeftijd intensief samenwerkte), Rob Zuidam (die hij in zijn woonplaats in België opzocht), Jacob ter Veldhuis, René Samson en Joey Roukens, maar ook van zeer jonge componisten zoals Jeromos Kamphuis en Christiaan Richter. De werken van Loevendie, Zuidam en Roukens heeft Maxime talloze keren op allerlei gelegenheden uitgevoerd.

Opnames
In 2010 maakte Maxime een Cd-opname van het werk “Melody” van Myroslav Skoryk met het Britten Strijkorkest. Daarnaast is Maxime op YouTube te zien en te horen via talloze video-opnames van diverse concerten.

Buitenlandse recitals
Op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade in Tunis maakte Maxime in 2012 een concertreis naar Tunesië. Een jaar later was het de Nederlandse Ambassade in Buenos Aires die hem uitnodigde. Dit was ter gelegenheid van de troonswisseling in Nederland. De NOS maakte in Argentinië opnamen van dit speciale concert. In Duitsland (Ostfriesland) gaf Maxime in 2010 een solorecital. In mei 2018 gaf hij drie concerten in Zwitserland (Laufen, Solothurn). Tijdens zijn buitenlandse concerten speelt Maxime bij voorkeur ook een werk van een Nederlandse componist.

Instrument
Op het moment bespeelt Maxime een Italiaanse viool van Johannes Danieli uit 1780 in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Biografie Maxime Gulikers

Maxime (1994) begon met vioolspelen toen hij 7 jaar oud was en op 12-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Gedurende 4 jaar kreeg hij daar les van Mireille van der Wart. Tijdens zijn Bachelorstudie (van 2010 tot 2015) waren Peter Brunt en Philippe Graffin zijn viooldocenten. In april 2015 behaalde hij zijn Bachelor-examen Viool met een 10 met onderscheiding voor solistische vaardigheden. Sinds 2015 studeert Maxime in Berlijn aan de “Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’” bij Professor Antje Weithaas.

Maxime volgde masterclasses bij Carmine Lauri, Rudolf Koelman, Emmy Verhey, Liza Ferschtman, Ray Chen, Lucie van Dael, Tim Kliphuis, Maurice Hasson en Anner Bylsma. Tevens kreeg hij lessen van Stephan Picard (docent Berlijn), van Joseph Puglia (docent en concertmeester) en van de vermaarde vioolpedagogen Miriam Fried (docente Boston) en Olivier Charlier (docent Parijs). Verder volgde hij cursussen in Duitsland (Goch, Hamburg), Nederland (Orlando Festival), Zwitserland (Astona Summer Academy), België (IMUSE) en Frankrijk (Académie Internationale d’Eté de Nice).

Gedurende de afgelopen jaren was Maxime concertmeester van diverse orkesten, waaronder het Atheneum Kamerorkest en het orkest van de International Summer Academy in Astona.

Als solist speelde Maxime geregeld met verschillende orkesten. Op 12-jarige leeftijd speelde hij met het orkest Flos Campi uit Nijmegen de Romance van Svendsen, op 16-jarige leeftijd soleerde hij bij het Britten Orkest uit Zwolle en op zijn 17de met het Atheneum Kamerorkest (Humoresque van Sibelius en Vioolconcert BWV 1056 van Bach). Later speelde hij met de professionele orkesten Sinfonia Rotterdam (dubbelconcert van Bach met Emmy Verhey) en Domestica Rotterdam (vioolconcert Vivaldi). Tijdens zijn Bachelorexamen speelde hij het vioolconcert van Sibelius met het Viotta Symfonie Orkest. Daarna soleerde hij met het bekende vioolconcert van Bruch met de symfonieorkesten van Hoorn (NL) en Samara (Rusland). In 2017 speelde hij het vioolconcert van Tchaikovsky met het Philharmonisch Orkest van Volgograd en o.a. het 5e vioolconcert van Mozart met het Kamerorkest van Machatsjkala (Rusland). In 2018 soleerde hij bij het Symfomie Orkest Midden Holland en het Amersfoorts Jeugd Orkest met het vioolconcert van Dvórak.

Sinds 2009 won Maxime verschillende prijzen: de 1e prijs bij het 'Prinses Christina Concours’ in Rotterdam (2009), de 2e prijs op het vioolconcours 'Iordens Viooldagen’ in Den Haag (2010), de 1e prijs op het eerste nationale ‘Britten Viool Concours’ in Zwolle (2010), de eerste prijs op het 'Davina van Wely Viool Concours' (2011), de 2e prijs bij de ‘International Competition for young violinists ‘Arthur Grumiaux’ in België (2013). Drie keer won hij de prijs voor de beste vertolking van een hedendaags werk, o.a. de Herman Krebbers prijs en de Gaudeamusprijs. In 2014 won hij de 2e prijs tijdens de ‘Internationaler Knopf Wettbewerb’ in Düsseldorf. In december 2017 behaalde hij de 3e prijs op het Violinwettbewerb der Ibolyka-Gyarfas-Stiftung in Berlijn. Tijdens het Oskar Back Concours in 2018 won hij de NTR Performance Prijs. In 2018 werd hij DAAD-stipendiaat (voor excellente studenten in Duitsland).

In februari 2019 werd Maxime de prestigieuze ‘Kersjes Fonds Beurs voor getalenteerde jonge violisten’ uitgereikt.

Maxime speelde recitals in belangrijke concertzalen zoals het Concertgebouw Amsterdam, de Doelen Rotterdam, Dr. Anton Phillips Zaal Den Haag en Tivoli/Vredenburg Utrecht, Musis Sacrum Arnhem, Konzerthaus Berlin. Ook speelde hij op uitnodiging van de Nederlandse ambassades in Tunis en Buenos Aires.

Sinds enkele jaren bespeelt Maxime een Italiaanse viool van Johannes Danieli uit 1780 in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Biografie Maxime Gulikers

Maxime Gulikers (1994) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Peter Brunt en Philippe Graffin. Vervolgens studeerde hij aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn bij Antje Weithaas en Stephan Picard, waar hij in 2021 afstudeerde. Deze studie werd mogelijk door een beurs van het Bernhard Cultuurfonds en een stipendium van de Duitse DAAD.

Maxime bezocht veel masterclasses bij vermaarde pedagogen als o.a. Anner Bijlsma, Olivier Charlier, Miriam Fried en Eberhard Felz, en won talloze prijzen bij nationale en internationale vioolconcoursen. In 2019 werd hem de “Anton Kersjes Vioolprijs” uitgereikt.

Als solist speelde hij met orkesten uit Rusland (o.a. Volgograd Philharmonisch Orkest en Samara Philharmonisch Orkest) en uit Nederland (Domestica Rotterdam, Amsterdam Sinfonietta).